Firmele de curierat vor trebui să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care plătesc ramburs produsele comandate online. Prevederea vizează o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor, după cum afirmă purtătorul de cuvânt al guvernului.

Prevederea se află în Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern cu privire la facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Reporterii din presa centrală au cerut astăzi lămuriri de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, referitor la acest aspect legat de datele personale ale clienților ce ar trebui protejați de legea GDPR.

Redăm dialogul dintre reporteri și Dan Cărbunaru:

Reporter: În același act, prin care se stabilesc acești 200 de lei, mai este o schimbare legislativă care vizează faptul că firmele de curierat ar urma să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online. În nota de fundamentare am văzut că se intenționează, practic, să se controleze ca firmele să nu facă evaziune fiscală, să se știe ce venituri încasează. Pe de altă parte, sunt niște date personale care sunt colectate de la consumatori – nume, prenume, adresă, contravaloarea produselor livrate – care vor fi colectate timp de cinci ani. Nu este ceva abuziv?

Dan Cărbunaru: Avem în România, după cum ați văzut, o creștere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe și impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine. Ca atare, eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă, și în conformitate cu obligațiile pe care le are la nivel european, dar și în conformitate cu potențialul pe care România îl deține în acest sens, să facă toate demersurile legale, astfel încât taxele și impozitele să fie plătite de toată lumea. Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul mărfurilor. Practic, zona de reglementare în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele și impozitele de care este nevoie, pentru ca bugetul național să poată furniza serviciile publice pe care cetățenii români le așteaptă.

Reporter: Haideți să ne imaginăm o situație concretă. Eu, persoană fizică, fac o comandă online privind un anumit produs – nu știu, o carte, o jucărie – și vine curierul la ușă. Ce se întâmplă mai departe, mă pune să semnez, să îmi dau aceste date? Ne puteți explica așa cum intenționează Guvernul să implementeze acest act?

Dan Cărbunaru: Sunt convins, normele de aplicare vor detalia această procedură și ministerele de linie o să vă poată furniza toate detaliile respective, dar o astfel de măsură, alături de alte măsuri care deja de la 1 aprilie se aplică în relația business to business, spre exemplu, și care de la 1 iulie vor deveni obligatorii în România, mă refer aici la factura electronică, va contribui, alături de multe alte măsuri pe care…, inclusiv digitalizarea ANAF, dacă doriți, va contribui la posibilitatea ca statul român să poată colecta taxele, inclusiv din zona comerțului care se efectuează, așa cum se întâmplă în orice țară civilizată.

Reporter: /…/ S-a luat vreo opinie de la protecția datelor, spre exemplu, înainte de a elabora acest proiect de act normativ?

Dan Cărbunaru: Ca fiecare act normativ pe care îl discutăm în Guvernul României, toate avizele necesare sunt luate de la inițiatorii care fac acest demers. Din câte cunosc, nu sunt observații pe acest proiect nici de la Ministerul Muncii, nici de la Ministerul Justiției, nici de la Consiliul Legislativ, unde avem, de asemenea, avize; Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inclusiv Consiliul Economic și Social, așadar aceste instituții pe care le-am menționat au avizele date, ceea ce înseamnă că procedura care stă în spatele acestui demers respectă inclusiv aspectele la care dumneavoastră vă referiți.

Reporter: Mulțumesc.

Dan Cărbunaru: Vă mulțumesc şi eu.

Reporter: Bună ziua! Tot pe acest proiect v-aş întreba. Forma care a fost pusă în transparență este forma cu care a trecut de ședința de guvern? Au mai fost modificări cumva? Strict pe aceasta cu curierii, cu aceste date.

Dan Cărbunaru: Nu, nu. Este formula care a fost așezată în transparență.

Reporter: Şi v-aş întreba dacă nu consideră Guvernul că ar fi trebuit să vină ori ministrul de finanțe, ori șeful ANAF să explice asemenea modificări. Vin miniștrii să explice proiecte poate cu un impact mult mai mic. De data aceasta, totuși, mi se pare o modificare importantă care nu a fost neapărat dezbătută mult în spațiul public înainte de adoptare. A fost trecută într-un proiect de ordonanță care privește cu totul altceva. Are în vizor o altă modificare care este din pachetul ”Sprijin pentru România” și mă întreb dacă nu ar fi fost bine să vină ministrul finanțelor sau șeful ANAF aici să explice.

Dan Cărbunaru: Cu siguranță, îl cunoașteți foarte bine pe ministrul de finanțe, noul șef al ANAF are disponibilitate de comunicare, astfel încât ambii domni vă vor sta la dispoziție, cu siguranță, după ședința de guvern pentru a vă furniza orice detaliu doriți în legătură cu acest proiect. Vă rog.

Reporter: Două detalii – această prevedere cu curierii care transmit informațiile către ANAF se aplică de la 1 iunie ca restul ordonanței, ca prevederile din restul ordonanței, cu 200 de lei, de la 1 iunie? Cea cu curierii.

Dan Cărbunaru: După publicarea în Monitorul Oficial și conform termenului de aplicare introdus în ordonanță, fie că ne referim la această prevedere care permite angajatorului, care modifică în limita a 206 de lei salariul minim acordat angajaților, fie că ne referim la această reglementare în zona comerțului electronic, intrarea în vigoare se va face la data specificată în ordonanță.